Eseménynaptár

November 2019
V H K Sz Cs P Sz
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Üzletembereket „szül” az Apáczai-líceum

Zilahi Noémi, Tlasadze Orsolya, XI.C


Immár hagyománnyá vált, hogy az Apáczai Csere János Elméleti Líceum XI-es közgazdaság szakos diákjai évente felavatják az általuk alapított gyakorlóvállalatot. A XI. C osztályos diákok kiválasztanak egy bizonyos tevékenységi területet gyakorlóvállalatuk számára, és megosztják egymás között az ezzel kapcsolatos teendőket. A fiatal vállalkozók, a valóságnak megfelelően, feladatokat osztanak el egymás között; eszerint egy bizonyos munkacsoport tagjai lesznek és egy bizonyos osztályhoz tartoznak a gyakorlóvállalaton belül.

 

A gyakorlóvállalat önmagában egy módszer, amely által a diákok alapfokú ismereteket, valamint tapasztalatot szerezhetnek a vállalatalapítással és vezetéssel kapcsolatban.

 

Az idei gyakorlóvállalat, az FE. Glassic Line. SRL üveg- és kerámiatermékek értékesítésével foglalkozó vállalat, amelynek alkalmazottja 29 XI. C-s diák volt.

 

Pálfy Hajnalka osztályfőnök irányításával a „vállalatalapítók” megtartották a gyakorló-vállalatuk avatóját november 26-án.

 

A vállalatavató ünnepséget a vállalat „csúcsvezetősége” nyitotta meg. A „vezérigazgató” bemutatta a vállalat tevékenységi területét, nevének, logójának és szlogenjének jelentését. Ezt követően az „ügyvezető” mutatkozott be és ismertette feladatait és hatáskö­rét, majd minden „alkalmazott” („végrehajtó igazgatók”, „funkcionális irodavezetők” és „végrehajtó beosztású személyek”) bemutatkozott, ismertette feladatait és helyét a vállalatban, illetve beszámolt az eddig lebonyolított tevékenységeiről. A vállalat bemutatását a marketing szakosztály zárta, amely bemutatta a válallat katalógusát, audióvizuális- és hangreklámját. Mindezek után a vállalat jelképes felavatása következett: a vállalat egyik képviselője és az iskola aligazgatónője, Wanek Judit, (a „vezetőség” felkérésére) felavatták a vállalatot, elvágva a szalagot.

 

A vállalat bemutatása után következett az üveg- és kerámiatörténeti vetélkedő a IX–X.-esek számára, amelyen összesen 15 csapat vett részt. Verseny lévén, szükség volt bírálóbizottságra is, amelynek felkért tagjai voltak: Vita Enikő Gabriella és Filep Judit szaktanárnők, valamint Pleşa Róbert, a KözMag folyóirat főszerkesztője. A résztvevők elméleti ismereteit, illetve kreativítását mérték fel a verseny során. Mindenki meglepetésére az egyedüli humán szakos diákokból alkotott csapat lett az első helyezett. Az első négy helyezett csapat különdíjban részesült, a többi résztvevő pedig szimbolikus, kis csomagot kapott azért, hogy megemlékezzen a Glassic Line avatóünnepségéről.

 

Az avató legjobban várt eseménye a több mint kétórás buli volt, amely nagy népszerűségnek örvendett a diákok körében.

 

Következtetésképpen, a líceum alaptudást biztosítva kialakítja az első lépcsőszintet a közgazdász karrierépítésében. Hiszen mindig azt alakítjuk céllá, amiről van már egy elképzelésünk, alapismeretünk. Apáczait idézve: „Tégy oly célt fel, amelyre soha senki nem ért. Mert szép dolog a középszerű tudós emberekkel elérkezni, de szebb még a legtudósbakkal egyarányú messze hagyít-tani, a legszebb penig mindeneket fellyülhaladni, és a nagy hegynek oly részében állani, ahová soha senki maga erejétől nem hághatott, s talán soha nem is hág.”