Eseménynaptár

Szeptember 2019
V H K Sz Cs P Sz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kultúra a kultúráért

 

Mivel a Magyar Kultúra Napja alkalmából  Kolozsvár-szerte rendezvények zajlottak, az Apáczai líceum rendkívül lelkes humán szakos XII. osztálya úgy döntött, hogy e napot egy műveltségi vetélkedővel tiszteli meg.

 

A versenyt IX-XII. osztályos tanulók számára rendeztük. Frappáns kérdéseit a szervezők négy témakörhöz kötötték: Kölcsey Ferenc és Liszt Ferenc munkássága, a Mátyás-szoborcsoport, illetve híres magyar feltalálók.

mkn1

Ezenkívül a versenyzők egy kreatív jellegű szövegalkotási feladatot oldottak meg. Kiselőadást, fejtegetést, élménybeszámolót kellett írniuk a különböző szövegtípusok műfaji követelményeinek betartásával. Az alkotások címei: „Merjünk nagyok lenni!”(kiselőadás), Sztárok? Példaképek? Kire nézhetünk fel a XXI. században? (fejtegetés, érvelés), Miért tetszett a ...? Barangolás a művészetek világában (élménybeszámoló), „Mi dolgunk a világon” (vélemény).

 

Iskolánk tanáraiból témaköröknek megfelelően állt össze az öttagú bírálóbizottság: Szabadi Ildikó (zene), Jakab Antal (történelem), Darvasi Gyöngyvér és Tőkés Erika (magyar), illetve Fehér Judit (biológia).

A vetélkedőn tizenhárom négyfős csapat vett részt, melyek közül hármat díjaztak (Harsányak-12. B, Tűzmanók-10. A és a H-bomb-12. A). A díjazás fő támogatója, az EMKE szép könyvcsomagokkal jutalmazta a legjobbakat. Zárásként a Bogáncs néptánc együttes tagjai táncbemutatóval, Albert Dorottya pedig népdalokkal örvendeztet

mkn2

ték meg a résztvevőket, közönséget.

A vetélkedő célja az volt, hogy az iskola diákjai elmélyíthessék a magyar kultúra kiemelkedő egyéniségeiről szerzett ismereteiket, melyeket aztán spontán és kreatív módon szólaltassanak meg. Az eredmények azt tükrözik, hogy a versenyre benevezett diákok tökéletesen megfeleltek az előírt követelményeknek, s reméljük, hogy a rendezvény a következő években is folytatódik. Mindent összegezve megállapíthatjuk: valóban kultúra volt a kultúráért.

 

 

Nemes Zsolt és a versenyszervezők